Terrein jeugdgevangenis Zutphen verkocht

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft het terrein van de voormalige jeugdgevangenis Lunette middenin het Waterkwartier in Zutphen verkocht. Projectontwikkelaar BijOnt uit Enschede betaalt samen met het Twentse aannemersbedrijf Kuipers ruim 1,7 miljoen euro voor het terrein van 1,2 hectare en de overgebleven gebouwen aan de Lunettestraat.

Een deel daarvan wordt gerestaureerd, daarnaast wil BijOnt ruimte gaan bieden voor twintig vrijstaande zelfbouwwoningen. Het nieuwbouwgebied werd eerder al tot Lunette-eiland omgedoopt, vanwege de gracht rondom de entree.

Vijf voormalige dienstwoningen

Het in 1882 en 1883 als strafgevangenis gebouwde complex is in 2017 grotendeels gesloopt, de laatste gedetineerden vertrokken al in 2007 uit de verouderde gevangenis. Daarna kreeg het nog een tijdelijke bestemming als paintball-locatie. Vijf voormalige dienstwoningen moeten blijven staan, is als voorwaarde bij de verkoop bepaald. BijOnt is van plan om daarnaast ook de meeste andere bebouwing te restaureren, zegt directeur Ard Pierik. De rijksoverheid liet het bij de verkoop aan de nieuwe eigenaar over of de voormalige directeurswoning en enkele andere gebouwen behouden blijven. Alleen een voormalige gymzaal achter het toegangsgebouw wordt nog gesloopt. Pierik: ,,Dat entreegebouw gaan we restaureren en ook de voormalige directeurswoning is veel te mooi om te slopen. Die wordt geschikt gemaakt voor bewoning.’’ Voor het entreegebouw is BijOnt in gesprek met enkele partijen over ‘een maatschappelijke invulling’. ,,Dan moet je denken aan woongroepen of groepen senioren met zorg, iets in die geest.’’

Daarachter komt ruimte voor de twintig vrijstaande woningen die kopers zelf kunnen laten ontwerpen en bouwen op kavels van 400 tot 450 meter. Daarbij worden wel voorwaarden gesteld om te verzekeren dat de woningen bij de bestaande gebouwen passen. Een soort rondweg brengt bezoekers straks vanaf de entree richting achterterrein, is de bedoeling. Pierik: ,,Als je naar de buurt kijkt, zou je misschien eerder rijwoningen verwachten, maar het is een groot terrein. We hebben ons vooral afgevraagd waar behoefte aan is, zo kwamen we er op dat mensen hun eigen huis mogen bouwen. Er zijn in de omgeving bijna geen betaalbare zelfbouwkavels te koop.”

Informatieronde

BijOnt organiseert binnenkort een informatieronde voor de buren. Pierik verwacht dat de verkoop van de zelfbouwkavels rond april of mei start. ,,Zo ongeveer eind dit jaar kunnen we beginnen met de bouw denk ik, daar zullen we één tot anderhalf jaar mee bezig zijn.”

[Dagblad Tubantia